zaterdag 30 augustus 2014

Website verhuizen hoe werkt dat?

Je ziet het nogal regelmatig voorkomen dat websites verhuizen van het ene naar het andere domein of dat deze dermate aangepast worden, zodat dat de gehele menustructuur wijzigt. In deze gevallen is het erg belangrijk om de opgebouwde autoriteit (pagerank) en de inkomende links die de pagerank verhogen (linkjuice) mee te nemen. Dit kan via een 301 redirect (een permanente verwijzing). Echter hoe werkt een dergelijke ingreep?

Website verhuizen

Dit kun je vergelijken met een verhuisbericht wanneer je zelf gaat verhuizen, dan geef je aan bekenden ook het nieuwe adres door waar je ze op kunnen bezoeken. Bij websites is dit niet anders, je geeft het nieuwe adres (domeinnaam) door zodat bezoekers die je oude webadres kennen je website opnieuw kunnen bezoeken. Een van de belangrijkste bezoekers van je website zijn de zoekmachine robots (Google). om deze bezoeker het nieuwe adres door te geven is het raadzaam om een verzoek via de Google Webmastertools in te dienen. Daarnaast is het aan te raden een 301 redirect te plaatsen, dit is een permanente verwijzing die wordt ingesteld van een pagina naar een andere pagina. Door een 301 redirect in te stellen wordt de bezoeker automatisch doorgestuurd naar de juiste pagina.

Waarom doorverwijzen met een 301 redirect?

Wanneer een zoekmachine of een gebruiker een oude url's oproept en deze komt erachter dat deze het niet meer doet. Zeker wanneer een website al geruime tijd bestaat en veel inkomende links heeft verkregen is het doorverwijzen van cruciaal belang. Dan zal deze de webpagina niet opnieuw aanroepen met het resultaat dat er geen bezoekers meer binnenkomen op de website. Sterker nog wanneer een zoekmachinerobot keer op keer een niet werkende pagina tegenkomt, zal deze de pagina verwijderen uit de index. Het resultaat is dat websitebezoekers minder goed de website kunnen terugvinden. Een niet goed uitgedacht plan om een website te verhuizen of de grote aanpassingen in de websitestructuur kunnen dus desastreuze gevolgen hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten