woensdag 3 september 2014

Affiliate marketing - het succes op internet?

Deze blogpost zal in het teken staan van affiliate marketing, met affiliate marketing valt veel geld te verdienen. Het enige dat je nodig hebt is een website met veel bezoekers. Voordat er wordt ingegaan hoe affiliate marketing werkt zal worden toegelicht wat affiliate marketing precies is. Daarnaast zullen bekende (en betrouwbare) affiliate markting partijen in Nederland worden benoemd.

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een succesvol verdienmodel op het internet. Het principe van affiliate marketing is dat jij als website eigenaar producten promoot. Tegenwoordig kun je het zo gek niet bedenken of je kunt wel een affiliate vinden voor het te promoten product. Je beschrijft bijvoorbeeld de voordelen van een product en geeft in het artikel aan waar het product te koop is, hiervoor ontvang je per verkocht product een commissie. Wanneer je een verwijzing maakt naar de website hang je hier een speciale code achter (deze krijg je van de affiliate partij) zodat de verkopende partij weet dat jij verantwoordelijk bent voor de verkoop van het product, mits de potentiële klant het product daadwerkelijk aanschaft, anders ontvang je geen commissie.
Je bent als het ware een tussenpersoon die per verkocht product een bepaalde commissie ontvangt.

Hoe kun je je aansluiten bij een affiliate partij?

Het is redelijk eenvoudig om je aan te sluiten bij een affiliate partij, je gaat naar de website van een dergelijke partij en meld je aan voor het programma dat zij aanbieden. Dit aanmelden verloopt doorgaans via een aanmeldformulier waarop je een e-mailadres, naam en url van je website dient achter te laten. Vervolgens ontvang je een e-mail met daarin een bevestiging, vervolgens kun je inloggen op de website van de affiliate partij.

Hoe kom ik aan affiliate codes?

Door in te loggen op de website van een affiliate partij kun je meestal per categorie (of zelfs via een zoekfunctie) zoeken naar een product dat je wilt promoten. Bij ieder product wordt een unieke link afgegeven, deze is per publisher anders. Hierdoor kan de affiliate partij zien welke website heeft geleid tot een verkoop, dus uiteindelijk een commissie toekennen aan de tussenpersoon die de link heeft geplaatst op de website. Deze link dien jij dus over te nemen en op de website te plaatsen, zodat je kunt verdienen aan het product dat je promoot! Belangrijke partijen die affiliate aanbieden in Nederland zijn;
Er zijn nog wel meer affiliate aanbieders, echter zijn dit de grootste en bekendste affiliate partijen. Echter door met Google te zoeken naar affiliate partijen kun je er nog wel een aantal vinden.

Wat verdien je met affiliate marketing?

Het is sterk afhankelijk van de branche wat je kunt verdienen met affiliate marketing, ook speelt de lay-out en de zoekmachinevriendelijkheid van je website een belangrijke rol bij het daadwerkelijk geld verdienen via affiliate marketing. Hoe hoger je website binnen Google scoort, des te meer bezoekers je zult aantrekken. Wanneer je website gebruiksvriendelijk is opgezet (een goede lay-out heeft) kan dit leiden tot een hoger aantal klikken op een affiliate link. Echter is daarmee nog niet gezegd dat je wat verdient, want bezoekers die doorklikken op jouw link dienen nog een aankoop te plegen op de website waar jij naartoe linkt, pas dan verdien je wat aan een affiliate link. Echter door een goed SEO beleid (zoekmachinevriendelijke website) te voeren en je website optimaal in te richten kun je wel veel bezoekers doorverwijzen, dus heb je daardoor een grotere kans op affiliate inkomsten.
Daarnaast zijn er nog verschillende verdienmodellen terug te vinden in de wereld van affiliate marketing;

  • PPC - Pay Per Click ; hierbij krijg je een vergoeding bij iedere keer dat een bezoeker van jouw website op een link of een banner klikt die jij hebt geplaatst via een affiliate partij. Hiervoor ontvang je een paar cent per klik, dus een lage affiliate vergoeding.
  • PPL - Pay Per Lead ; Hierbij krijg je een vergoeding wanneer jouw website heeft geleid naar een lead op de website van de affliliate aanbieder. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om een aanvraag voor een offerte of een inschrijving op een nieuwsbrief. Hiervoor ontvang je doorgaans een vast bedrag, het is afhankelijk van het product maar vaak is dit een bedrag tussen €0,50 en €1,50.
  • CPS - Cost Per Sales ; Hierbij krijg je een vergoeding wanneer een door jouw doorgestuurde bezoeker daadwerkelijk een aankoop heeft gepleegd. Het kan zijn dat je hiervoor een vast bedrag ontvangt of een bepaald percentage van de aankoop die de bezoeker heeft gepleegd. Meestal leveren de CPS het meest op. 
Je kunt een berekening maken om te kijken of affiliate marketing interessant voor je is, al blijft dit altijd een kwestie van doen en proberen.

Aantal maandelijke bezoekers van je website x CTR (doorklikpercentage) = potentiële klanten die via affiliate marketing geld voor je kunnen genereren.

Potentiële klanten x 2% (gemiddelde succespercentage) x vergoeding = te verwachten maandelijkse inkomsten affliliate marketing.

Voorbeeld;
Aantal maandelijkse bezoekers = 1.500
CTR (doorklikpercentage) = 2%
Potentiële die affiliate inkomsten kunnen opleveren = 1.500 x 0.02 = 30.
Te verwachten maandelijkse inkomsten =  30 x 0.02 = 0.6
Gemiddelde vergoeding affiliate marketing is 25 euro,  0,6 x 25 = 15 euro aan affiliate inkomsten in de maand.

Nu is dit voorbeeld wellicht niet een afspiegeling van jouw situatie, maar je kunt wel zien dat je best veel moet doen om wat te verdienen met affiliate marketing en dat het niet vanzelf gaat!
In het door mij opgestelde voorbeeld had de website 1.500 bezoekers en verdiende er maar 15 euro aan in één maand. Nu kun je natuurlijk meer bezoekers hebben, een beter doorklikpercentage óf een hogere affiliate vergoeding. Dit zijn allemaal aspecten die per website, pagina en product variabel zijn.
Kun je wel geld verdienen met affiliate marketing?
Je kunt zeker wel geld verdienen met affiliate marketing maar je website moet er uitermate goed voor ingericht zijn. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd een goed product probeert te verkopen aan je klant en geen rotzooi voorschotelt waar jij alleen beter van wordt. Door eerlijk, persoonlijk en professioneel over te komen kun je meer verdienen met affiliate marketing. Daarnaast dient het aanbod ook aan te sluiten bij je website (dus je doelgroep aan te spreken), zo kun je bijvoorbeeld zonvakanties gaan aanbieden maar heeft dit geen zin wanneer je website gaat over wintersport. Dan kun je beter een skivakantie aanbieden of snowboards proberen te verkopen via een affiliatelink. Echter heeft dit weer als nadeel dat je gedurende de zomer bijvoorbeeld weinig inkomsten hebt. Kortom met affiliate marketing is zeker wel geld te verdienen, maar zorg ervoor dat je website goed aansluit op de wensen van je doelgroep, probeer zo goed mogelijk in kaart te brengen wat de wensen zijn van je doelgroep, dan kun je een heel eind komen met affiliate marketing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten