zondag 9 februari 2014

Internetgebruik van mobiele apparaten in Nederland

De internetbestedingen zijn in Nederland in 2013 fors toegenomen, de e-commerce markt in Nederland groeit naar verwachting met 7%. In 2013 waren er in Nederland 8,5 miljoen mensen die online winkelden. Steeds meer aankopen verlopen via mobiele apparaten zoals tablets en smartphones. Een goed functionerende webshop beschikt dient om deze reden ook te beschikken over een responsive design. Zodat bezoekers die de webshop bezoeken via een smartphone of een tablet ook een correcte weergave krijgen.

Apps lanceren

Steeds meer bedrijven lanceren een app om potentiële klanten te voorzien van extra informatie over het productassortiment. Tevens lanceren steeds meer bedrijven apps om bepaalde formulieren te laten invullen, zoals offertes, contact- en declaratieformulieren.
Vooral wanneer bedrijven een dergelijke app wil lanceren is het noodzakelijk om te weten op welk platform de meeste gebruikers zich bevinden. In Nederland zijn op het moment van schrijven apps voor Android en iOS erg interessant. Desalniettemin worden apps voor WindowsPhone ook steeds interessanter voor het bedrijfsleven.

Gebruik smartphones in Nederland
In Nederland bedroeg het aantal inwoners in de leeftijdscategorie van 20 jaar tot 65 jaar 10,1 miljoen (CBS, 2013). Het smartphonegebruik in Nederland is in 2013 met circa 9 procent gegroeid, aan het begin van 2013 gebruikten 52% (5.252.000 mensen) van alle mensen (leeftijdscategorie 15 jaar – 65 jaar) met een mobiele telefoon in Nederland een smartphone. In het laatste kwartaal van 2013 was dit percentage al opgelopen tot 61% (6.161.000 mensen) blijkt uit onderzoek van Telecompaper.


Belangrijkste mobiele besturingssystemen in Nederland

Android 
Op de Nederlandse markt van mobiele besturingssystemen is Android nog altijd de grootste speler, met een marktaandeel van 79%. Het aantal absolute Android gebruikers in Nederland bedraagt 4.867.190. Dit aantal is enigszins gemakkelijk te verklaren aangezien het gros van de smartphones voorzien is van het besturingssysteem Android. Fabrikanten als Samsung, HTC, LG, Sony, Motorolla, Acer en Nexus voeren het Android besturingssyteem.

iOS (Apple)

Het besturingssysteem van Apple iOS had in het laatste kwartaal van 2013 een marktaandeel van 14,2%. Daarmee is iOS de tweede speler op de Nederlandse markt van mobiele besturingssystemen.
Het aantal absolute iOS gebruikers in Nederland is 874.862.

Windows Phone

Uit cijfers van Microsoft blijkt dat de verkoop van Windows Phone achterblijft in Nederland.
Waar in omliggende landen (Duitsland en het Verenigd Koninkrijk) de Windows Phone een marktaandeel een marktaandeel van circa 10% heeft is dat in Nederland slechts 3,3%. Het gebruik van de Windows Phone uitgedrukt in absolute gebruikers bedraagt 203.313.

BlackBerry

Nadat bekent werd gemaakt dat BlackBerry in de problemen was geraakt is het marktaandeel van de smartphonebouwer ook drastisch afgenomen, in Nederland is het marktaandeel in circa een jaar tijd gehalveerd tot een marktaandeel van 2,7%. Wanneer het marktaandeel uitgedrukt wordt in absolute gebruikers, dan telt BlackBerry 166.347 gebruikers in Nederland.

Overige besturingssystemen
In Nederland komen andere mobiele besturingssystemen zoals Symbian of Linux erg weinig voor.
Symbian was het besturingssysteem dat op Nokia smartphones werd geïnstalleerd, echter wordt tegenwoordig op iedere smartphone van Nokia Windows Phone geïnstalleerd.
De overige besturingssystemen hebben in Nederland een marktaandeel van 0,8%, uitgedrukt in gebruikers zijn dit 49.288 personen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten